Pôvodca choroby: Peronospora parasitica – synonymum P. brassicae (huba)
Symptómy
Pleseň kapustová sa vyskytuje hlavne na priesadách a neskôr na najstarších listoch. Typickým symptómom sú žlté, neskôr hnedasté a postupne zasychajúce škvrny. Na spodnej strane týchto škvŕn sa vytvára sivobiely povlak, ktorý je základným rozlišovacím znakom od hnedej bakteriózy, s ktorou sa pleseň najčastejšie zamieňa.
Vznik a vývoj choroby
Chorobu spôsobuje mikroskopická huba, ktorá napáda kapustovú zeleninu a botanicky príbuzné buriny. Zdrojom infekcie sú rastlinné zvyšky, osivo a napadnuté rastliny. Pre vznik choroby je dôležitá vysoká vlhkosť vzduchu, teplota nižšia ako 16°C, hustý alebo zaburinený porast a nedostatočná výživa rastlín. Najnebezpečnejšia je pleseň pre mladé priesady, pre semenné rastliny a pre jesenné pestovanie karfiolu. Pri bežnom pestovaní kapusty väčšinou nespôsobuje záhradkárom väčšie problémy.
Možnosti zámeny s inými chorobami
Možnosti zámeny sú popísané pri hnedej bakterióze hlúbovín.
Preventívna a biologická ochrana
Najdôležitejšou zásadou je správne striedanie plodín a odstup pestovania hlúbovín na tej istej ploche min. 3-4 roky. Odporúča sa preventívna dezinfekcia substrátu pre pestovanie priesad, neprehusťovať výsevy a výsadby, dostatočne vetrať pareniská a fóliovníky. Neodporúča sa nadmerne zavlažovať najmä staršie porasty. Po zbere treba dôkladne zaorať pozberové zvyšky.
Chemická ochrana sa používa iba pre semenné porasty (popísaná pri fómovej hnilobe), pre záhradkárov sú preto k dispozícii iba preventívne spôsoby ochrany.